Att börja måla med olja

Konstnärer har jobbat med oljefärger i många hundra år de oljemålningar är väldigt populära tack vare sin mångsidighet och kvalitet.

Det kan dock vara en fördel att ha provat på andra målningstekniker innan man börjar med olja eftersom man arbetar med ohälsosamma lösningsmedel och att torktiden är väldigt mycket längre. Men känner man sig redo att börja måla i olja så kommer här några tips och råd som kan vara värdefulla.

Börja med små målningar

Att börja med mindre målningar ger dig en bra chans att först prova tekniker och experimentera med färg utan att behöva känna att du investerar för mycket tid och material och sen blir det ändå inte som du tänkt dig. Det är bra att prova sig fram och liksom lära känna materialet innan du förväntar dig att det blir precis som du vill.

Bli organiserad

Ställ i ordning ett utrymme i ett välventilerat rum där du kan placera dina paletter och penslar och dina målningar i bra ljus. Kanske har du ett staffli du vill ställa upp på lämplig plats? Att placera ut allting ger dig chansen att se och tänka på ditt målande, även när du inte målar aktivt. Det kommer att underlätta målnings-processen. En bra idé är att måla dagligen, ditt arbete kommer då att förbättras mycket snabbare. Köp professionell färg under alla omständigheter, gå inte efter de billiga som finns utan satsa på kvalité. Det kommer att löna sig på alla sätt. Det räcker med några få borstar av god kvalitet, tre olika storlekar kan vara bra att börja med. Sedan när du kommit en bit i ditt målande så kan du köpa fler och börja experimentera mer. Man kan använda syntetiska borstar gjorda för akrylfärger till olja, men det finns också en rad naturliga borstar som kan användas med olja.

Välj yta och färger

Man kan måla på många olika ytor som duk, trä och papper. Beroende på vad man väljer är det viktigt att applicera en typ av primer på målningsytan för att förhindra att oljan sipprar in i ytan, man skyddar ytan från syrorna i färgen. Känn inte att du måste använda alla palettens färgerna i din målning på en gång. Börja med en svartvit målning först kanske, för att känna dig för. Man kan sedan använda vilken färg man vill beroende på om man vill ha en sval eller varm målning. Detta gör att du kan få känslan av färgen.

Rengör borstarna

Det är viktigt att rengöra borsten mellan färgerna och med tvål och vatten när målningen sedan är färdig. Att måla med olja kan vara lite rörigt så ha pappershandukar och små trasor för att kunna torka överflödig färg och terpentin av penslarna. Ha även två burkar i närheten, en för att rengöra penslarna och en som kan användas för blandning av olika slag. En liten pappskiva kan vara bra att blanda färger på. Oljefärger är giftiga så håll dem utom räckhåll för barn och husdjur. Kassera färger, penslar, trasor, pappershanddukar och annat på rätt sätt. Trasor och papper bör blötas i vatten innan man slänger eftersom de är brandfarliga.

Rengör borstarna