Att börja måla

Några saker du bör fråga dig innan du startar är: Har jag ett rymligt och ljust arbetsområde som är bra ventilerat? Vilken summa pengar är jag beredd att använda på material? Vilken typ av teknik vill jag använda? Vad vill jag egentligen med min konst?

Akrylfärger är ett vattenbaserat färgalternativ med snabb torkningstid och lite ångor, så om du jobbar där det inte är så väldigt bra ventilation så är akryl ett bra alternativ ur den synpunkten. Akryl är ett bra val för alla som är intresserade av att få färdigt en målning på en enda dag. Man kan bygga på med olika lager av färger för en vacker 3D-effekt, och eftersom de är vattenlösliga kan de torkas av ytor och tvättas av från textilier. Applikationsstilen och det övergripande utseendet på akrylfärger liknar mest oljemålningar. Akrylfärger är vanligtvis billigare än oljefärger och kräver många mindre tillsatser. Akrylfärger är mycket mindre giftiga än olja, eftersom de inte ger av ånga eller kräver stor ventilation. Om du arbetar i ett litet utrymme eller har husdjur och barn, är akrylfärg ett säkrare alternativ än olja.

Akvareller då?

De kommer ofta i små rör av pigment, som man sedan blandar upp med vatten till den nivå av genomskinlighet man önskar. Akvareller används på specifikt papper gjort för användning med akvarell. Akvarellfärg tillåter inte tjocka färgskikt, men ger den vackra effekten av tunna, genomskinliga färgskikt istället. När det kommer till inköp av färgerna så är det en bra idé att köpa av god kvalité även om priset är lite högre. Jämförelsevis kan man säga att med den dyrare färger krävs ett penseldrag för att få solid färg medan det med billigare färg kanske behövs två, tre istället. Det finns två primära saker att vara uppmärksam på när du väljer en borste: borstens form och borstens material. Penslar finns i tre former: rund (med spetsig cylindrisk spets), platt och filbert (som en platt borste som kommer till en punkt). Borsten kan vara gjord av mink (sabel), syntetisk, syntetisk blandning, svin eller ekorrhår. För akvarellmålning är de bästa penslarna mink eller ekorre, med en rund spets. De bästa penslarna för akrylmålning är syntetiska eller syntetiska blandningar med en platt spets. För oljemålning är de bästa alternativen att använda syntetisk blandning och gris med en filbertspets.

Burkar med vatten

Förutom penslar och färg så kan du behöva en pall, burkar med vatten (två är bra – en för att tvätta din pensel och få färgen ut och den andra för att tvätta dina färger) och en trasa samt en gammal skjorta eller förkläde att ha på sig. Övriga specialtillbehör krävs för oljemålningar, men behövs inte för akvarell eller akryl. Det kan också vara bra att införskaffa en vit primer som skapar bästa lackytan på duk eller papper. Det du väljer beror också på dina egna preferenser, eller kanske vad du redan har till hands. Något som också är väldigt bra att ha, om än en nödvändigt, är ett staffli för att ställa upp din målning. Har du inget så fungerar en plan, stabil yta.

Burkar med vatten