Att måla med akvarell

När det handlar om akvarell kan man beskriva det som att man jobbar med lagen om vätskors dynamik. Akvarell droppar ner med hjälp av tyngdkraften, arbetar sig in i pappers-fibret och sprider sig.

Akvarell är färgade pigment som blandas med vatten och till skillnad mot olja eller akryl så är det inte bara så att du placerar färgen där du vill ha den eftersom man vid akvarellmålning även tillåter vattnet att flytta på färgen av sig själv. Akvarellmålning är därför den typ av målning som jobbar mest med naturens och dess krafter. För att få fram pigmenten kan man slipa olika naturliga material som sedan blandas med vatten för att användas. Akvarell är det mest utmanande sättet att måla, enligt många, eftersom det kräver att du behärskar dig själv. Något som kännetecknar akvarell är att man inte använder vit färg utan om man vill ha vita partier så lämnar man helt enkelt papperet omålat där.

Om du bestämt dig för akvarell

Det finns viss utrustning man behöver om man ska satsa på akvarellmålning. Dessutom en del saker man kan ha i åtanke. Man behöver givetvis färgpigment, passande papper och penslar som går bra med akvarell. Det är under alla förutsättningar bättre att köpa de kvalitativa produkterna som är något dyrare. Vill man lära sig rätt och även få ett bra slutresultat så bör man satsa på kvalitet. Det lönar sig även i längden eftersom det blir mindre materialåtgång med bättre produkter.

Tips

Börja alltid med de ljusaste delarna i motivet för att sedan lägga till de mörkare nyanserna eftersom. Om man börjar med att måla mörk botten/bakgrund så är det inte möjligt att måla ljusa detaljer sedan de ljusa pigmenten inte kan täcka de mörka. Vill man använda ljusare nyanser av den färg man jobbar med så tar man mindre pigment och mer vatten. Arbetar man så kommer papperets färg synas igenom samtidigt som det ändå är täckt av färg. Att ha med sig akvarell-utrustningen utomhus för att måla i naturen är betydligt lättare än med andra målningstekniker. Däremot är det omöjligt om det är minsta lilla nederbörd, det måste vara helt torrt. En bra startutrustning för akvarell är runt 500 kronor för en okay kvalitet. Då bör man få färgkakor, låda för färgerna, pensel och block som oftast innehåller 20 ark

 

Akvarell i historien

Akvarell är en tradition som spänner över årtusenden. Den primitiva människan använde pigment blandat med vatten för att skapa grottmålningar. De applicerade färgen med fingrar, pinnar och ben. Forntida egyptier använde vattenbaserade färger för att dekorera murarna av tempel och gravar och skapade några av de första verken på papper. Kinesiska och japanska mästare målade på siden samt utsökt handgjorda papper. Deras konst var fylld med litterär allusion och kalligrafi, men den primära bilden var typiskt ett meditativt landskap. I Indien och Persien skildrade de ogenomskinliga gouache-målningarna, som skapades av muslimerna, religiösa incidenter härrörande från bysantinsk konst. Under medeltiden använde munkar i Europa tempera för att skapa upplysta manuskript.

Akvarell i historien