Böcker som inspiration till målning

 

Om man är nybörjare inom skapande så kan det vara en jättebra idé att först inspireras och informeras av böcker. Om man lärt sig olika tekniker teoretiskt först så kan själva skapandeprocessen får vara den som är i fokus när du väl sätter igång. Här kommer lite boktips av olika karaktärer, men alla handlar om att skapa konst.

Om akvarell

Stora boken om att måla i akvarell – Maria Ginzburg
Författaren har tidigare givit ut fem andra böcker om just akvarellmålning så man kan beskriva denna som en “best of”-bok. Hon har valt ut de mest intressanta delarna av tidigare publicerade böckerna för att göra denna handbok i akvarellmålning. Oavsett om man söker efter steg för steg-inspiration eller tips om vilka material man ska använda så finns det i boken. Modern akvarell – Kristin van Leuven Här kan man läsa om de verktyg man behöver för akvarellmålning men även om olika typer av penseldrag och hur man blandar färg. Den tipsar även hur man gör som nybörjare och innehåller enkla instruktioner om hur man skapar olika typer av målningar. Kanske vill du lära abstrakta landskap eller bara former och mönster som de kommer från ditt inre?

Måla landskap i akvarell – Birgitta Glode
I den här boken handlar det mycket om ren teknik. Hur man hittar olika stämningar, djup i målningen och perspektiv. Det är helt enkelt en handbok och riktad mot såväl nybörjare som erfarna.

För barn

Fantasifigurer – Esbjörn Jorsäter
Den här boken är riktad mot barn som vill lära sig att teckna fantasifigurer. Samtidigt kan den även användas som en källa för inspiration för vuxna som vill teckna tillsammans med sina barn.
Det finns inga gränser egentligen för vad man ska rita eller måla tillsammans, man börjar enkelt med streck och figurer för att sedan bygga ut det mer och mer.  Boken har använts som instruktionsbok i barngrupper där man lärt sig rita allt från pirater till älvor och mumier.

Tekniker och inspiration

Blanda och använda konstnärsfärger – Tony Paul
Det här är en ren faktabok med mycket information om olika färger och dess ursprung, men även hur man blandar färgerna för att få de rätta nyanserna och rätta texturerna. Kan användas både som inspiration när det kommer till färgval och som ren instruktionsbok i färger.
Börja måla! – Ia Säflund En inspirerande och pedagogisk nybörjarbok i målning. Det är mer som ett häfte än en bok men fyller sin funktion med konkreta tips.Författaren har lång konstnärlig utbildning och erfarenhet som kursledare i akvarell och teckning under många år. Hon har även gett ut flera andra häften med samma typ av upplägg, exempelvis Måla årstiderna i akvarell, Måla mera, Måla akryl och Måla olja. 365 Days of Art: A Creative Exercise for Every Day of the Year – Lorna Scobie Boken är på engelska men ändå helt klart värd att nämna. Det är en inspirerande bok som är tänkt att hjälpa till att finna kreativitet och att utforska sina känslor genom konsten. Med en aktivitet för varje dag på året, från enkla uppgifter som teckning av former och linjer, till mer avancerade övningar.
Moderna museet har gett ut en färgglad bok som heter Konst – titta, upptäck, gör av Ylva Hillström.


Tekniker och inspiration