Fem tips när du börjar måla med akrylfärg

Akrylfärg är en mångsidig färg som är relativt lätt att lära sig att måla med. Färgen är perfekt för nybörjare eftersom den torkar fort. Du kan måla med penslar, svampar, palettknivar eller fingrarna och använda olika redskap för att skapa spännande mönster i färgen.

Fem tips när du börjar måla med akrylfärg

Det går att måla med akrylfärgen som den är eller spä den med vatten för att få en mer transparent och akvarelliknande effekt när du målar. Färgen fäster på papper, trä, spånskivor, kartong, plast etc.

·         Använd rätt pensel
Akrylfärg är som sagt en flexibel färg som går att använda till mycket. Om du väljer att använda den direkt ur tuben eller spä den med lite vatten, kommer du att behöva olika typer av penslar. Målar du med färgen som den är behöver du penslar med syntet- eller svinborst eftersom tjockleken på färgen ger motstånd. Du måste alltså ha en lite styvare pensel med spänst i borsten. Spär du däremot ut färgen med vatten kan du använda penslar med mjukare borst och som är avsedda för akvarellmålning.

·         Prova dig fram med palettkniv, gafflar, svampar och fingrar
Det är lätt att fastna och bara använda penslar när man målar. Ge dig själv penselförbud och våga experimentera med palettknivar, olika kasserade köksredskap, svampar i olika storlekar och med olika struktur eller varför inte gå loss med fingrarna som du gjorde som barn. Ett tips är att ta på tunna vinylhandskar, typ kirurghandskar, för att undvika färgfläckar på händerna.

·         Håll färgen fuktig
Akrylfärg torkar snabbt så se till att skruva på alla korkar och lock ordentligt samt tryck inte ut mer färg än vad du använder. Om du känner att akrylfärg är det rätta mediet för dig kan du investera i en fukthållare som hindrar färgerna från att torka eller så använder du en palett av plast (en gammal porslinstallrik fungerar precis lika bra) och har en sprayflaska med vatten som försiktigt duschar färgen på paletten med. Då håller färgerna sig fuktiga och det blir inget skinn av torkad färg på ytan.

Utspädd akrylfärg är inte detsamma som akvarellfärg. Även om det går att måla i akvarellstil med akrylfärg är det två olika färgtyperna helt skilda från varandra. De har unika egenskaper och opacitet. Akrylfärgen är till skillnad från akvarellfärgen täckande och påminner mer om gouache när den har torkat. Vattenutspädd akrylfärg torkar dessutom mycket fortare än akvarellfärgen gör och två olika färger eller nyanser blandar sig inte heller med varandra som akvarellfärgen gör.