Häng din konst rätt

Kanske gillar du att botanisera bland loppmarknaderna för att hitta porträtt av främlingar eller annan typ av second hand-konst? Kanske köper du din konst på Ikea? Eller, handlar det mest om egna foton eller barnens teckningar som du vill utsmycka ditt hem med?

Oavsett vilket så är det bra att veta hur man ska tänka när man ska placera sin konst på väggarna. Det finns en del tricks för att göra din konst på väggen mer inbjudande, och resultaten mer spännande. Här kommer några tips så du kan hänga din konst som ett proffs! Först och främst måste du veta vilken typ av material du ska hänga på, är väggarna av betong eller gips eller annat? Efter det är det bara att bege sig ut för att skaffa verktyg och diverse material.

Förutom hammare, måttband och penna behöver du följande tillbehör för att hänga på gips: små spikar (för små och lätta tavlor) och bildhängare och spikar (för mellanstora tavlor). Ska man hänga större och tyngre konstverk så behöver man större spikar eller skruvar samt bättre fästen för väggen.

Vart?

Det finns en vetenskaplig studie som säger att den optimala höjden att hänga tavlor är 145 centimeter nerifrån golvet och till mitten av tavlan. Det räknas som den genomsnittliga ögonhöjden och används därför även på många gallerier och museum. Förmodligen är det betydligt lägre än vad du är van att hänga dina tavlor, kolla på väggen hemma ska du se. Men om man går efter denna riktlinje så kommer det skapa en bättre harmoni i hemmet, både den specifika höjden men även att alla tavlor följer samma linje. Så, markera den höjden med en penna, mät sedan för att hitta mitten av väggen (från sida till sida) och markera var de två punkterna möts. Det är där mitten av ditt konstverk ska vara.

Arrangera en fotovägg

Om du vill få till något av en fotovägg så är det en bra idé att börja med det största fotot och sedan bygga på med mindre inramade fotona (eller tavlorna) runt om. Det kan vara lite trixigt att gruppera tavlor snyggt med bra linjer så det kan du vara smart att placera ut dem på golvet först. Då kan du ana hur det kommer att se ut, du får en bättre överblick, och du kommer inte att göra onödiga hål i väggen för att något placeras fel. En riktlinje är att se till så att de yttre linjerna är räta, då kan man sedan placera tavlor av varierande storlek innanför de linjerna.  För att undvika ett rörigt intryck så kan man se till att ha samma avstånd mellan alla tavlor. Planerar man att hänga tavlor i en rad så kan det vara en bra grej att ha en mittlinje att utgå ifrån för alla. Riktlinjen då är att det är strax ovanför mitten av väggen. Man kan då markera denna linje med en maskeringstejp.
Om du istället vill placera två tavlor under varandra ska du alltid hänga den större ovanför.
Vill du lära mer? Inred ditt hem med feng shui – så lyckas du eller en inspirerande sida på engelska.

Arrangera en fotovägg