Henna konst

Henna konst, även känd som hennatatuering eller som mehndi i Indien, är en sorts kroppsmålning. Det blir också allt mer populärt i europeiska länder som ett säkert, naturligt alternativ till mer permanenta former av kroppsmodifiering. Henna pulvret är gjort av torkade blad av Lawsonia inermis, en buske eller litet träd som växer i Nordafrika, Mellanöstern, Asien och delar av Australien. Henna växtens blad torkas först och mals sedan ner till ett fint grönfärgat pulver. Det ger ett rödbrunt färgämne som används främst för att färga hud, hår och naglar.  Målningarna ofta är så komplexa att de liknar spets.

För att skapa hennakonst blandas pulvret först med en vätska för att bilda en tjock pasta. Henna pasta kan innehålla fruktsaft eller te ibland såväl som varmt vatten.  Också tillsätts essentiella oljor ibland. Pastan ska sitta ett tag innan den används. Tekniker för att applicera pastan på kroppen varierar mellan kulturer. I vissa appliceras det med en pinne eller en borste. Eller konstnären gör en pappers kotte med ett litet hål i punkten och fyller konen med hennapastan med en teknik som liknar tårtdekoration. Pastan pressas försiktigt från röret på personens kropp för att skapa kroppskonst med detaljerade mönster. Henna konsten bleknar när de underliggande hudcellerna vitras bort. Detta tar vanligtvis 2–3 veckor under vilka tid blir färgen gradvis ljusare. Detta är en fördel för människor som vill ha kroppskonst men som inte är intresserade av att bli tatuerade.

Henna tatuering satser kommer med alla ingredienser som behövs samtidigt med steg för steg instruktioner för hur man ska göra. Och nu finns det henna produkter som har extra färgämnen eller glitter lagt till dem för att kunna få specialeffekter. Det är viktigt att vara försiktig när man väljer produkter för hennakroppsmålningar. Rent hennapulver är en naturlig produkt som har använts utan problem i tusentals år. Men det finns moderna blandningar där hennapulvret har blandats med starka kemikalier som kan orsaka allvarliga hudreaktioner. Därför är det mycket viktigt att använda en god kvalitethenna produkt.

Ett vackert kulturarv

Ett vackert kulturarv

Även om hennakonst vanligtvis görs på händer och fötter kan det förekomma på andra kroppsdelar. I många länder målar man gravida kvinnans mage när den blir stor för att fira barnets ankomst. I vissa kulturer tros henna vara en magisk växt och att dess skyddande krafter kan avvärja det onda ögat. I Mellanöstern finns det en lång tradition av hennakonst bland kristna, judiska och muslimska samhällen. Henna konst finns också i hinduiska och sydasiatiska samhällen såsom i Indien, Pakistan och Malaysia där den har också en stor kulturell betydelse. Handlingen att tillämpa henna ses som en reningsritual. Bröllop, helgdagar och födelsedagar firas med färsk hennakroppskonst. I vissa nordafrikanska kulturer såsom Tuareg målas också brudgummen med hennakonst innan bröllopet. I Marocko är det bara bruden som målas före bröllopet men både bruden och brudgummen målas efteråt. Detta är för att avvärja onda andar som kan vara avundsjuk på de lyckliga nygifta. I Europa har bulgariska Romani bevarat sin tradition att måla bruden med hennakonst innan bröllop.