Kända konstnärer

Pablo Picasso

Han är nog den mest kända personen under 1900-talet när det gäller konst och konströrelser under denna period. Det hade inte funnits någon annan konstnär innan honom som haft en sådan inverkan på konstvärlden samt svans av både fans och kritiker. Pablo Picasso föddes i Spanien 1881 och tillbringade sin uppväxt där innan han flyttade till Frankrike där han spenderade största delen av sitt vuxna liv. Under sin karriär som konstnär skapade han mer än 20.000 målningar, teckningar, skulpturer, keramik och andra föremål som kostymer och teateruppsättningar. Han är universellt känd som en av de mest inflytelserika och berömda artisterna i det tjugonde århundradet. Picassos förmåga att producera verk i ett häpnadsväckande utbud av stilar gjorde honom väl respekterad under sin egen livstid. Som konstnär och innovatör var han ansvarig för att grunda hela kubiströrelsen tillsammans med Georges Braque. Kubismen var en avantgarde konströrelse som för evigt förändrade karaktären av europeisk målning och skulptur samtidigt som den påverkar nutida arkitektur, musik och litteratur. Efter sin död 1973 (han blev 91 år) har hans värde som konstnär och inspiration till andra konstnärer bara vuxit. Han räknas som en av de största genom tiderna.
Han är även känd för många bevingade ord som: “Konst är en lögn som får oss att inse sanningen.”

 

Rembrandt

Rembrandt föddes 1606 och avled 1669 när han var blott 63 år. Han föddes i Nederländerna och kom att uttrycka sig genom teckning, målning och grafik. De kännetecknen han hade när han målade var att han försökte gestalta den verklighet han såg. Hans kännetecken som målare var att han utövade naturalismen. Att han försökte att skildra den verklighet som han levde i, Rembrandt var en sorts realist i sitt målande. De mest uppmärksammade konstverken av Rembrandt är Doktor Tulps anatomilektion där han skildrar en obduktion och hur man studerade den mänskliga anatomin på 1600-talet. Rembrandt anses nu vara den största nederländska målaren och även en av de största konstnärerna i historien. Rembrandt gifte sig med Saskia van Uylenborgh år 1634. Hon var dotter till en rik borgmästare, och fram till sin tragiska död 1642 tjänstgjorde hon som modell för ett stort antal av hans religiösa och mytologiska bilder. Hon ses bland annat i Artemisias död och  The Artist med Saskia i hans knä.

Ernst Billgren

En svensk samtida konstnär som föddes 1957 och gick på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Billgrens kännetecken är att han har mod att utmana den konservativa konsten och på så sätt provar nya vägar och tänjer på gränser. Många offentliga verksamheter pryder sina lokaler med konstverk av honom. Ernst ses även ofta som debattör och han skriver böcker.

Leonardo da Vinci

Att inte ta med Leonardo da Vinci vore nästa ett brott. Han föddes 1452 och levde tills han blev 67 år gammal, 1519.da Vinci föddes i Italien och var förutom målare även arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker och filosof. Det är således inte bara hans målningar som trollbundit människor i århundraden utan även hans nedskrivna filosofier. Två av hans mest kända verk är Mona Lisa och Nattvarden.

Leonardo da Vinci