Konst i sociala medier

Sociala medier, och då framförallt instagram, har blivit allt viktigare för att visa och sälja konst. Stora samtidskonstnärer och många av de mest kända konstgallerierna har upptäckt fördelarna med bildpubliceringstjänster som instagram.

Det finns en nyligen gjord granskning som påvisade att uppemot hälften av de samlare av konst som använder instagram har köpt alster av konstnärer som visar sin konst där. Dessutom visade det sig även att de som använder instagram för att inhandla konst även använde bildpubliceringstjänsten som ett sätt att finna nya konstverk och nya konstnärer

Stort uppmärksamhet

Genom att använda taggar och länkar på ett bra sätt så kan man få en enorm uppmärksamhet, en som vet det är Stockholmskonstnären Henryc Aryee. Han hittades av megastjärnan Rihanna via instagram. Henryc hade gjort ett porträtt av Rihanna som han lade ut på instagram och länkade till artisten och hennes hemsida. På det sättet fick han en massa uppmärksamhet från Rihanna och hennes fans.

Men på instagram handlar det inte enbart om att sälja eller köpa konst, sociala medier har blivit ett nytt, snabbt sätt att notera nya trender. Eftersom man ofta vill ha “rätt” typ av konstverk så ger det en god känsla för det genom den uppmärksamhet konstverket ges i sociala medier. Det blir även lätt att kunna dela med sig av sin konst för att få uppskattning.

Vilka ska man då följa på instagram?

Det finns en konstnär från England, Jenny Saville, som har en oerhört talande konst med överflöd av nakna kroppar och bröst. Saville beskrivs som en av de främsta konstnärerna i hennes generation. Hon blev känd för den stora publiken med sin målning “Plan” där en naken kvinna ses underifrån där hela hennes kropp fyller duken. Marc Dennis är en annan att följa, en amerikansk konstnär som är känd för sina hyperrealistiska målningar som utforskar laddade ämnen som identitet, nöje och makt. Han skapar smarta, provocerande och fräscha målningar rik på hype, berättelse och humor där konst, historia, natur, politik och popkultur möts.
Harmonia Rosales får man bara inte missa. Hon skapade uppror när hon målade Gud som svart kvinna. Den målningen är ett av de mest kända konstverk som någonsin skapats och samtidigt ett av de mest kopierade, remixade och parodierade. Rosales konstverk ”Adams skapelse” är en slags remix på Michelangelos skildring av Guds skapande av jordens första människa, Adam. Men Rosales version avbildar inte Gud som en vithårig vit man utan som en svart kvinna som sträcker sig ut för att röra vid en annan, yngre svart kvinna.

Nytänk

Hans Ulrich Obrist, som är verksam vid brittiska konsthallen, Serpentine Galleries, har över 120 000 följare på Instagram där han bland annat lägger upp handskrivna lappar som världens mest kända konstnärer skriver på postit-lappar åt honom. Det har gjort hans inflytande i konstvärlden enormt. Slutligen, inte alla konstkännare uppskattar konstens framfart i sociala medier. VIssa känner en rädsla för hur konsten ska utvecklas när man nu konsumerar den på digitala skärmar för att ge en direkt reaktion. Istället för som traditionellt på konsthallar där det bygger mer på att känna närvaron och kunna reflektera.

Nytänk