Konstauktioner på nätet

E-handel ökar i ekonomisk betydelse i Sverige som i andra delar av världen. Försäljningen på nätet ökar oerhört mycket för varje år.

Konstauktioner på nätet

Och varför inte? Det möjliggör en hel värld av potentiella kunder. Naturligtvis vill konsthandlare nå sin del av marknaden. Och det går lätt att göra med modern mjukvara och webben. Trots att de inte främst är inriktade på konstauktioner, har även stora näthandel företag som Ebay och Tradera kategorier för konst och konsthantverk på sina sajter. Dessa företag vill tjäna pengar på konstmarknaden också.

Anrika auktionshus

Det prestigefyllda auktionshus Bukowskis var en av de första som gick ut på nätet med sina auktioner. Bukowskis handlar med dyrbara samlarobjekt och antikviteter samt konst. Under konst rubriken kan man hitta måleri, grafik och skulptur. Hos Bukowskis räknas fotografi som skönkonst men inte textilier. Att sälja genom ett sådant högklassigt auktionshus kan ge mervärde till konstnärens skapande. Bukowskis utbud inkluderar kända konstnärer som Alberto Giacometti, Salvador Dali och Carl Larsson. Stockholms auktionsverket främjar sig som världens äldsta verksamma auktionshus. Det handlar med antikviteter samt konst och konsthantverk. Även medlemmar i den svenska kungafamiljen har köpt och sålt värdesaker genom Stockholms auktionsverket. Ett världsomspännande nätverk av sakkunniga handlare garanterar en hög kvalitet upplevelse oavsett om man köper eller säljer konst. Naturligtvis handlar Stockholms auktionsverket endast med högkvalitativa verk av etablerade konstnärer. Rent tekniskt är Svenska konstnärer ingen auktionssajt eftersom konstnärerna som använder den sätta fast pris för sina verk i stället för budgivning. Svenska konstnärer kallar sig ett online galleri där kunderna kan köpa konst av konstnären utan mellanhand. Sajten www.svenskakonstnarer.se ingår i Kulturnätverket Kultur1 tillsammans med kulturtidskriften Magasin1 och Galleri1 bland annat.  För att delta i verksamheterna måste man söka och bli beviljad medlemskap. Sedan får man använda sajtens finesser för att visa upp och sälja sina alster. Det finns en årlig medlemsavgift men konstnären slipper betala en provision. Istället för att överlämna konstverket till ett auktionshus för att marknadsföra och sälja måste konstnären sköta mycket på egen hand.

Nätet ger nya möjligheter

Gallerier kan vara konservativa och ibland lite trångsynta. Det ser man när det kommer en ny konströrelse. Den impressionistiska rörelsen är ett klassiskt exempel på det. Först ansågs det inte vara riktig konst. Men sedan blev det accepterat och nu uppskattas det. Att sälja på egen hand på nätet ger konstnären sin chans att göra sin egen sak och ta konstnärliga risker med sina alster. Man kanske till och med inspirera till en ny konströrelse. Vissa människor uppfattar näthandel som ett hot mot traditionella konstgallerier och konstrundor. De oroar sig för att folk i framtiden kommer att köpa konst på nätet. Men i verkligheten finns det ingen anledning att gallerier och konstnärsföreningar inte kan sälja online som ett komplement till deras traditionella aktiviteter. Dessutom kan det vara befriande för konstnärer och konsthantverkare att sälja sina alster direkt på nätet. Det kan man göra året runt istället för att behöva vänta på en konstrunda eller en traditionell auktion. Och eftersom nätet är världsomspännande kan många fler människor se och bli intresserade av en konstnärs arbete.