Konstutställningar i Sverige

Det finns många fantastiska platser att avnjuta konst i alla dess former i Sverige. I varje kommun, på varje ort, i varje stad…i princip finns det konst överallt. Men här kommer vi presentera några av de mest kända i Stockholm.

Bonniers konsthall

Bonniers Konsthall ligger på gångavstånd från Centralstationen och inrymmer förutom konstutställningar även ett trevligt café i inspirerande miljö.
I konsthallen presenteras både svensk och internationell samtida konst. Redan utifrån får man en känsla av vad som erbjuds eftersom själva byggnaden är ovanlig, den är trekantig och i glas. Byggnaden ritades av Johan Celsing och ligger inrymd strax intill tågspåren på väg från Centralstationen mot St Eriksplan. Verksamheten slog upp portarna 2006 genom Maria Bonnier Dahlin´s stiftelse. Från såväl Sverige som resten av världen kommer de konstnärer som visas och diskuteras vid Bonniers Konsthall. Man visar både välkända konstnärer och de som just håller på att skapa sig ett namn.Till mestadels består det erbjudna programmet av utställningar som är egenproducerade. Alla värdar vid utställningarna har en bred kunskap om samtidskonst och  de flesta utövar någon form av konst själva.

Det finns olika sätt att ta del av konstutställningarna men ett bra sätt är att delta i någon av de dagliga presentationerna som är tänkta att ge besökarna olika perspektiv till vad man ser. Helgerna är vigda åt mer djupgående guidningar. Man tänker även pedagogiskt vid verksamheten och har en ambition att nå ut till unga, därför satsar man både på skolvisningar, baby-torsdagar och visningar för familjer. I förväg utvalda helger bjuder man in konstnärer som får dela sin syn av föremålen i konstutställningen.

Liljevalchs

Ett av de största happenings som finns inom konsten i Sverige är Liljevalchs vårsalong. Den populära vårsalongen inleder konståret på Liljevalchs. I början av 2018 kom över 120 000 besökare till den rosa, nyrenoverade huset på Djurgården där Vårsalongen hölls. SAlongen är känd för sin öppenhet kring olika typer av konstform och uttryck. Det är ett öppet och inspirerande klimat där etablerade konstnärer möter amatörerna. På Liljevalchs hemsida presenterar man de utställningar som är aktuella och det finns många tips på hur man bäst kan förbereda sig inför ett besök så man får ut det mesta av det. De installationer som visas är för många obeskrivliga, för andra tydliga, för någon annan förförande och rent av skrämmande. Men de flesta är eniga om att utställningarna är klart sevärda, att de bör upplevas. Den beskrivs som underbart kreativ och varierande, där det finns något för alla att uppleva.
Ett tips om du åker dit är att ladda ned en app som scannar och presenterar varje objekt lite djupare.

Fotografiska

Varje bild berättar en historia som bara du vet, för historian är din tolkning av bilden. Fotografiska är en plats man bara inte får missa. En unik samlingsplats för fotografier där man även bidrar till samhällsdebatt med några av de utställningar som visas. Sedan starten 201 har de visat många foto-legender som exempelvis Annie Leibovitz och David LaChapelle. Varje år presenterar man strax över 20 större utställningar.

Fotografiska