Måla möbler

Ett stort nöje för många idag är att handla möbler på second hand, det är miljövänligt och det är såklart mycket trendigt. Att till exempel ge ett nytt liv till en gammal byrå för att få den att passa in i ens eget hem är ett relativt enkelt och ett billigt sätt att blåsa liv i den där möbeln igen som ingen längre ville ha. Att måla om en möbel är relativt enkelt men att få det bra kan ibland vara lite knepigare, men det gäller att göra ett ordentligt grundarbete och inte att fuska för mycket med det då det gärna visar sig på själva slutresultatet. Visst kan du ändå ha lite tur och få ett perfekt resultat även om du fuskar lite grann, men visst känns det lite bättre i renoveringssjälen att faktiskt göra jobbet ordentligt. Vi går nedan igenom vad som krävs för att få det perfekta resultatet på just din möbel.

Vad för verktyg behövs?

Många av oss har de allra flesta verktygen hemma redan men om inte så behöver du sandpapper i olika grovlekar, en skumgummiroller, en pensel, spackel, vattenbaserad färg och gärna ett tråg. Förutom verktygen så kan det vara perfekt att använda en rejäl målarduk eller en hög med tidningspapper ifall att man skulle ha otur och råka skvätta målarfärg på andra ställen än på möbeln som du har tänkt att måla.

Att sätta igång

Nu har du alla verktyg, du har oömma kläder och papper täcker golvet eller ännu bättre du målar ute. Man börjar med att sandpappra på möbeln, man är ute efter en liten ruggig yta och fyll i diverse hack och eventuella repor, om de finns, med spackel. Spacklet behöver minst 24 timmar på sig att torka så nu fungerar det väl fint med en vilopaus.

När spacklet väl torkat behövs det återigen slipas med sandpapper för att få en jämn yta. Det är viktigt att inte några skarpa kanter finns kvar då de kommer synas genom färgen. Torka av slipdammet med en fuktig trasa och du är redo att köra igång med det allra roligaste, nämligen att måla. Jobbar man med en möbel som är omålad sen tidigare behöver man härefter grunda med en häftfärg men annars går det bra att här starta med att måla på möbeln. Att använda sig av en skumgummi roller gör att du får ett jämnt resultat över hela möbeln medan penseln används för att komma åt i de där områdena som kan vara svåra med rollern. Använder man sig utav vattenbaserad färg så är det viktigt att komma ihåg att den torkar riktigt fort och du kan börja med nästa lager av färg nästan med en gång du är färdig med det första lagret. När du känner dig färdig och är nöjd med resultatet är det viktigt att låta färgen torka i ungefärliga 24 timmar, därefter är möbeln klar att användas och för att pryda ditt hem. Lätt som en plätt helt enkelt.