Målning som terapi

Konst tvättar bort vardagens damm från själen” –  Pablo Picasso Att måla kan betyda att man skapar känslor, visar känslor men även att bearbeta känslor.

Konst kan se väldigt olika ut, det finns inga regler för vad som är konst eller inte. Det finns heller inget som säger vem som kan skapa konst och vem som inte kan, för alla som vill kan. Det finns heller inga regler för vad som är bra konst och vad som är dålig konst, det finns i princip ingen dålig konst så länge man håller sig inom lagar och regler.

Här och nu

Många som målar säger att det är väldigt terapeutiskt. Målning kräver att man är närvarande i tanken och fokuserad på uppgiften. Eftersom all målning kommer inifrån. Det är precis samma mål som man har när man utför yoga eller mediterar, att finnas här och nu i ögonblicket. När man målar så handlar det lite om att prata med sig själv. Man ställer sig själv frågan vilken färg man ska använda, vart penseln ska få vandra och så vidare.

Är lugnande

Målning är en lugnande aktivitet. Den släta färgen som glider över en duk och skapar precis vad du ber den om. Man kan om man vill få ut all ångest och stress och istället föra över det till målningen där ångesten absorberas av materialet och kvar blir bara målningen. Just själva processen med penslar som vandrar fram och tillbaka över duken är lugnande i sig.

Egentid

Målningen är verkligen din egentid där du får fokusera på dig själv och det du skapar och ingenting annat. Det är tid du investerar i dig själv, för dig själv. Du spenderar tid på att välja färger, skapa och att hitta din egen röst inom själva konstprocessen. Varje person gör konst annorlunda, så det är bra att hitta det som är din väg.  Den amerikanske professorn och författaren Stephen K. Levine trodde mycket på konst som terapi, han uttryckte det så här “Terapins uppgift är inte att eliminera lidande utan att ge en röst till det, för att hitta en form där den kan uttryckas. Uttrycket är själv omvandling; det här är meddelandet som konsten ger. Terapeuten skulle då vara en konstnär av själen, arbeta med lider för att de skulle kunna hitta den rätta behållaren för deras smärta, den form som den skulle bli förkroppsligad av. ” Ända sedan förhistorisk tid har människor uttryckt känslor genom konstnärliga former. I många fall har det handlat om en vilja att kommunicera personliga känslor utan att säga det med ord. Det har handlat om en vilja att bli hörd och förstådd.

”Konst gjordes för att övervinna kaos”-  Don Jones.

Egentid

Det finns något som kallas expressiv konstterapi där man integrerar konst-typer i en säker, icke-dömande miljö för att underlätta personlig tillväxt och helande. Där använder man konsten för att bege sig in i sig själv för att upptäcka känslor som man sedan kan uttrycka genom bildkonst, rörelse, ljud, skrivande eller drama. Processen främjar frisläppande, självförståelse, insikt men väcker även kreativitet och andra tillstånd av medvetande.