Olika sätt att måla – målningstekniker

Många har haft en avlägsen dröm om att få skapa konst, att få uttrycka sig genom färger och form. Men nästan lika många kommer aldrig till att det blir verklighet. Man kanske räds genom att mäta sig med de som redan är erfarna konstnärer eller vänner som skapat under en längre tid.

Men även alla de har varit nybörjare. Och det mest fantastiska inom konst är att det inte finns några rätt eller fel. Ingen kan komma och säga att du har gjort din tavla fel, använt fel teknik eller fel färg eller komposition. Det är du som äger din skapelse. Alla behöver inte älska vad du gör, men så är det för alla kända konstnärer också. En del saker gillar man och annat inte, beroende på smak och vilket skede i livet man befinner sig. Så om du känner dig sugen men ändå inte vågat, prova!

Hur kör man igång?

Men så är frågan, hur börjar man? Vad behöver jag veta för att skapa min egen konst? För att man ska ha den bästa förutsättningen för att faktiskt kunna skapa det man vill så är det bra att vet vilka tekniker man kan använda. Det är bra att läsa på lite och fundera på vilka material man vill jobba med och hur man kan använda dessa. Många konstnärs- eller hobbybutiker erbjuder startpaket, oavsett vilken teknik man bestämmer sig för.

Akvarell

Det finns en mängd olika målnings- och teckningstekniker att använda. EN av de mest kända är akvarell, en slags vattenfärg som en del hävdar är den svåraste målningstekniken som finns. Det papper man använder till akvarell har en textur som suger åt sig en del. Färgen man använder är lite transparent och läggs i olika skikt. När det kommer till akvarellmålning så bör man ha den färdiga produkter klar i sitt huvud eller någon slags skiss eftersom det är svårt att sudda eller ändra.

 

Akryl

Akrylfärger är snabbtorkande och späds med vatten, de är täckande men kan göras mer transparenta beroende på hur mycket vatten man späder ut det med. När färgen väl torkat så kan man inte lösa upp den igen, därför får man vara noga med hur man tar hand om penslarna eftersom intorkad akrylfärg förstör penseln. Man råder därför att alltid ha ett glas vatten att ställa penseln i. Man kan använda akryl på nästan allt, inklusive metall, plankor, vägg eller målarduk. Kontrasterna mellan det ljusa och de mörka är något som kännetecknar akryl. Man bygger upp sin målning genom de mörka färgerna och lägger sedan ljusa på, de kan även göras transparenta. På det sättet får man en spännande djup i målningen. Akryl anses lättare än olja och passar nybörjare.

Olja

Olja är en av de vanligaste typerna att måla med, den största fördelen är att den tar väldigt lång tid på sig att torka vilket gör att man har god tid på sig att bygga på eller göra om. Själva målningstekniken med olja är dock lite svår så det kan vara svårt att börja med som nybörjare. Det finns väldigt inspirerande och nyttiga målnings-lektioner på internet som man kan kolla in för tips och inspiration.

Olja är en av de vanligaste typerna att måla med, den största fördelen är att den tar väldigt lång tid på sig att torka vilket gör att man har god tid på sig att bygga på eller göra om. Själva målningstekniken med olja är dock lite svår så det kan vara svårt att börja med som nybörjare.
Det finns väldigt inspirerande och nyttiga målnings-lektioner på internet som man kan kolla in för tips och inspiration.