PewDiePie gör spelandet till en konst

Jag tror att det flesta som har en ungdom i hemmet har kommit i kontakt med fenomenet live-gaming och kanske även hört namnet PewDiePie. Han är en av alla som på YouTube spelar live inför miljontals följare. Genom att göra spelet både informativt och humoristiskt så lockar det en enorm mängd prenumeranter som han får att känna sig som om de är med i en gemenskap eftersom han har en speciell hälsning till dem.

Att kolla någon känd gamer som spelar i realtid har blivit en enorm succé på nätet. De sägs har tagit spelandet och gjort om det till en konst. Det är en viss typ av spel som dominerar spel-kanalerna på YouTube och det är inte spel från exempelvis Chesshotel eller PokerStarscasino. De populära spelen som online-gamers spelar i livesändningar är framförallt äventyrsspel som Minecraft och liknande äventyrsspel. Minecraft är just det spel som gjorde en av världens absolut största inom livespel branschen på youtube, svensken PewDiePie.

Svensk i topp

Spelvloggaren PewDiePie heter egentligen Felix Kjellberg och kommer ursprungligen från Göteborg. Han bor nu i England med sin hustru och han har över 100 miljoner prenumeranter på sin spelkanal på YouTube. Felix började som Call of Duty och Minecraft-YouTuber på sin PewDiePie-kanal under 2010 och 2011. Liksom många andra Call of Duty YouTubers då spelade han in korta klipp av sina bästa skills och lade till komiska redigeringar medan han kommenterade spelet. Med en gammal YouTube-vän, Baz, gjorde han också “Minecraft, let’s play”. Felix hade redan fått ett par tusen prenumeranter innan han spelade Amnesia, vilket gjorde att kanalen sköt i höjden. Han har också en vän som laddar upp korta klipp från hans videor under kanalen SkaterOfFabulous. Felix började uppmärksammas av media under 2012 då han laddade upp videor av sin mörka humor och reaktioner på dataspel och skräckspel, vilket verkligen förstärkte hans prenumeranttillväxt. Kjellberg fick titeln ”mest prenumererade YouTube-kanal genom tiderna” i augusti 2013 och överträffade då Smosh.

Byggt en legion

Han är ansluten till två populära spel, PewDiePies Tuber Simulator och PewDiePie: Legend of the Brofist. Han skrev också en bok i oktober 2015 som heter ”Denna bok älskar dig”. Han har övergått mer till att vlogga, recensera och andra internetaktiviteter. Felix är nära vän med Jacksepticeye, Markiplier, CinnamonToastKen och många andra, och är känd för att samarbeta med andra YouTubers ganska ofta. 30-åringen äger nu alltså den näst mest populära spelkanalen på YouTube. Han har byggt en hel legion av unga fans genom att bjuda in dem till spel i sina kommentarer. När han spelar så kommer även mer än 30 miljoner människor samtidigt online för att titta på.

PewDiePie publicerar videor live när han själv spelar videospel, tillsammans med humoristiska kommentarer för tittarna. Vloggaren har också orsakat spikar i försäljningen av spel han presenterat, som Slender, Goat Simulator och Flappy Birds. Han visar ett inflytande som till och med han själv har beskrivit som ”skrämmande”. I början av sin karriär när han inte riktigt förstått vad som var på gång att hända så sa han i en intervju: ”Jag vill bara underhålla, det är mitt huvudmål och vad som kommer framför allt annat”. Men saker blev större än vad han någonsin kunnat ana och nu är han nästan lika mycket affärsman och företagare som han är vloggare/gamer.

Högt utbildad gamer

Felix Kjellberg är född i Göteborg och studerade vid Chalmers tekniska universitet för att ta examen inom industriell ekonomi och teknikhantering. Han hoppade dock av skolan 2011 eftersom han var uttråkad och valde istället att ta steget över till att fokusera på sin YouTube-karriär. Under den tiden så sågs det inte ens vara en karriär, men när hans spelkanals intäkter, som främst kommer från YouTube-annonser, började komma upp i 1,4 miljoner dollar per månad så var det svårt för någon att inte ta det på allvar.

PewDiePies webbpersonlighet beskrivs vara anmärkningsvärt mänsklig. Han skämtar, svär, skriker och fnissar, samtidigt som han kallar sin massiva fanbas som hans ”bros” eller ”bro armé.” Han avslutar nästan varje video med en hand, kallad ”bro-fist”, och omsluter entreprenörsupplevelsen genom att säga “Jag är en av er, tittare”.

Han är heller inte rädd för att vara uppriktig med sin publik. Vid ett tillfälle meddelade han att han skulle stänga av kommentarsektionen för evigt eftersom, log han busigt och avslutade videon med sitt bro-fist. Den gången tog han dock tillbaka kommentarsfunktionen rätt snart igen, till en genomgång av Alien: Isolation.

Mäktigt verktyg

Liksom alla äkta företagare ägnar sig PewDiePie främst åt sitt projekt och sina trogna följare. Han har sagt ”Det som har gjort YouTube så framgångsrikt är att du kan förhålla dig till de människor du tittar på i mycket högre grad än till de människor du ser på TV”. I oktober 2018 släppte Felix en disslåt av T-series med titeln ”Bitch lasagna”, ursprungligen benämnd ”T-SERIES DISS TRACK”. När musikvideon släpptes på Felix-kanalen fick den fler visningar än Eminems låt ”Venom” på bara en timme. Den minskade också T-series tillväxt just den dagen. Precis så mäktiga har en del vloggar på YouTube blivit.